Jeg var skræmt. Jeg vidste, at hvis jeg insisterede på at uddanne mig, ville jeg blive valgt fra

(Essay trykt i Politiken 15 august 2020)

Jeg mistede veninder, omgangskreds og til sidst min familie, da jeg brød ud af den religiøse sekt, der havde fyldt det meste af min barndom. Men friheden var det hele værd.

Jeg var i gang med at lægge sidste hånd på 10. klasse, da jeg traf en beslutning, jeg vidste, ville ændre den verden, jeg til daglig færdedes i, fuldstændig.

Lavinen begyndte for alvor at rulle, da jeg stolt kom hjem med min karakterbog. Den indeholdt 10- og 11-taller, med undtagelse af en lavere karakter i matematik.

Reaktionen kom prompte: »Du skulle hellere samle dig værdier i himlen«, sagde min mor og hendes mand. Budskabet var klart: Det, jeg så som vigtigt, havde ingen betydning i vores univers og burde heller ikke have det for mig. Jeg var rasende og fortvivlet. Jeg så sort, ikke rødt.

Månederne inden havde jeg benyttet enhver lejlighed til at begynde en konflikt. Jeg råbte og skreg, jeg diskuterede og kværulerede. Jeg var som et desperat dyr, fanget i en familiesituation, hvis værdier, jeg hidtil havde været nødt til at underlægge mig. Langsomt var jeg begyndt at ane, at deres verden ikke var en, jeg kunne trives i

Min mor og hendes mand havde brug for forstærkning, deres argumenter var ikke nok til at få mig til at rette ind. Den højeste autoritet ligger i det univers hos de ældste, så de blev kontaktet, efter at måneders ophedede skænderier og diverse former for afstraffelse ikke virkede.

På mødet sad de over for mig i den gamle, mosgrønne sofa. Fjedrene var slidte, så de sad lavere, end jeg gjorde på kanten af den stol, de havde bedt mig tage plads på. Vi var ikke i øjenhøjde. En detalje, der gav en vis skadefro styrke.

Jeg var flankeret af min mor og min stedfar. Stemningen var formel og alvorlig. Jeg var nervøs, men trodsen boblede i kroppen. Mændene i rummet havde kendt mig, siden jeg var 9 år. Og i alle årene havde jeg lært, at mænd lytter man til og respekterer, de er den højeste autoritet på Jorden, børn og kvinder den laveste.

Siden 9. klasse havde jeg vidst, hvad jeg ville, men jeg havde haft brug for at købe mig et ekstra år og blive mere moden. Derfor gik jeg i 10. klasse. Jeg vidste, at den beslutning, jeg skulle træffe efter mødet med mændene i den grønne sofa, ville få store konsekvenser.

Mændene havde læderattachémapper med. Låsene klikkede på en måde, jeg kendte fra min brors og min stedfars. De klik var en del af uniformen: skjorte, slips, blazer, pressede bukser og klikkende attachémappe, der indeholdt Bibel, Vagttårnet og Vågn Op!

Jeg blev bedt om at læse op fra skriftsteder i Bibelen, der understreger, at verdslig visdom ikke er godt. At jeg skulle skabe mig værdier i himlen frem for på Jorden. Jeg kendte forventningerne. Jeg vidste, hvad det blev forventet, at jeg skulle svare på deres spørgsmål. Men jeg havde i lang tid haft flere spørgsmål, end de havde svar. Jeg ville ikke længere spille spillet.

Hvorfor var jeg endt i den forhørssituation? Svaret var enkelt: Jeg havde en drøm om at komme på gymnasiet.

Jeg var skræmt, for jeg vidste, at hvis jeg insisterede på at uddanne mig, ville jeg blive valgt fra. Dengang havde jeg endnu ikke forstået, at mændene fra Jehovas Vidner jo faktisk havde ret i deres grundargument: Viden bringer klarhed og kritisk sans. En uddannelse ville gøre det muligt for mig at se kritisk på dem og vores fælles trossamfund.

Alle omkring kaffebordet sagde, at de ville mig det bedste. At det var deres pligt at redde mit liv. Tidligere ville jeg have lyttet, jeg ville have bøjet hovedet, jeg ville have anerkendt, at de skriftsteder, de havde vist mig, gav mig svaret på, hvad jeg skulle gøre i mit liv. Men ikke nu. Jeg kunne og ville ikke forstå, hvordan det at blive klogere betød, at jeg gjorde noget forkert.

Jeg spurgte dem, hvorfor jeg ikke kunne bruge den tid, hvor vi venter på Guds indgriben, til at uddanne mig. Jeg vidste godt, der var interne koder for, hvordan jeg skulle svare for at sige det ’rigtige’. Jeg valgte alligevel bevidst at tale på en måde, der klart signalerede, at jeg stod udenfor. Jeg kunne se i deres blikke, skuffede dem med mit stivsind.

Samtalen ændrede mit liv. Den dag besluttede jeg mig for, at jeg ikke kunne være en del af gruppen længere, jeg kunne ganske simpelt ikke uden at øve vold på mig selv og den måde, jeg tænkte og var på. Jeg var omringet både fysisk og psykisk, jeg måtte bryde ud.

For mig handlede valget om frihed. Frihed til at tænke selvstændigt uden en manual, frihed til at udvikle mig til den person, jeg gerne ville være. Uddannelse stod i de skrøbelige teenageår som fuldstændig afgørende for min frihed. Jeg vidste, at prisen for frihed ville blive høj. Og den blev meget høj. Jeg mistede veninder, omgangskreds – og til sidst også min familie. Det var så svært. Jeg var ikke forberedt, havde ingen erfaring uden for den sekt, hvor jeg kendte de sociale koder. Jeg fik mange knubs, jeg snublede og var tæt på at falde.

Selv om jeg var ensom, selv om jeg var alene og måtte finde min egen vej, var der altid nye veninder, lærere og undervisere, der stod ved min side. På trods af min stædige insisteren på at få en uddannelse, er jeg ikke sikker på, jeg ville have klaret det uden dem. Når jeg var tæt på at give op, stod de klar og rakte en hånd frem, støttede mig, så min snublen aldrig blev til et fald.

Jeg fik min bordeauxrøde studenterhue, bagefter tog jeg den 1-årige hh, og så tog jeg på universitetet, hvor jeg blev cand.mag. Jeg har boet og arbejdet i fire forskellige lande, senest i USA, hvor jeg underviste på et universitet. Da jeg endelig fik en stemme, brugte jeg den til at sætte dagsordenen i diverse undervisningslokaler. Det er nok ingen tilfældighed.

Tænk, hvis jeg havde sagt ja den dag i sofaen. Sagt ’ja, jeg bøjer mig. Ja, jeg vælger jeres vej. Ja, jeg dropper ideen om uddannelse og at gå min egen vej’. Heldigvis brugte jeg min vrede og de karaktertræk, alle omkring kaffebordet mente arbejdede imod mig – min stædighed, min iver, min diskussionslyst og min integritet – til at gå efter den frihed, som rammerne i det kontrollerende samfund, jeg indtil da havde befundet mig i, ikke gav mulighed for.

Se flere essays fra Politikens sommer konkurrence her

7 kommentarer til “Jeg var skræmt. Jeg vidste, at hvis jeg insisterede på at uddanne mig, ville jeg blive valgt fra”

 1. Hi Desiree,
  Endnu en god tankevækkende artikel om vort samfund. Jeg sender videre et svar jeg fik fra Roberta, en mangeårig ven, der blogger om sygevæsenet ( eller hvad det nu hedder på dansk i dag) her i US.
  Også et svar fra Carol, kollega fra bestyrelsen fra vort lille Museum of Danish Amerika i Elk Horn, Iowa
  -Lars
  Sent from my iPhone

  Begin forwarded message:

  From: Roberta Winter
  Date: February 1, 2022 at 20:58:17 GMT-3
  To: Lars Matthiesen
  Subject: Re: [Nyt indlæg] Jehovas Vidner vil ikke modtage blod. Og det er vi nødt til at respektere, selvom deres holdning er helt ude i hampen

  
  Hi Lars,
  I think the presence of this article is that religion is more important and public health. Specific to the JW brand, a blood transfusion is not the same as a vaccine. And FYI, parents who have refused health care for their children whom are Jehovah’s Witnesses have been tried for neglect and sentenced to jail. Prayer is no substitute for health care. And people who refuse to get vaccinated do endanger society, the reason the US hasn’t reached herd immunity is because a huge swath of society has refused to get vaccinated. The vast majority of the covid hospitalizations now are the unvaccinated. Their poor choice impacts the ability of others to obtain health care. The individual’s rights do not outweigh those of society.
  If people care so much about individual rights in health care choices, then why do they interfere with female reproductive rights.
  Once you introduce religion into health care it becomes an argument about religion and not an evidence-based mechanism for determining health treatment and more importantly, public health interventions.
  Those are my thoughts.
  RW

  Like

  1. I am definitely not saying that religion should take priority over public health, if you read my text I quite say the opposite. I do say, however, that when a person’s decision is not opposed to public health then they should be able to have their wishes respected.

   I am well aware that this argument can be used to justify other viewpoints, for example in a he vaccine debate, but for those who read my column on a regular basis, they will know that I have strong views on the vaccines. In addition, it could very well be argued that not receiving a vaccine is definitely harming the greater good of society which I would argue with using a blood transfusion does not. Again, I would take the blood transfusion any day, but the argument is brighter in the sense that we should let the individual decide what is best for them as long as it doesn’t harm anyone else.

   I state clearly in this column that my opinion on this specific matter is strictly on this particular topic where adults, not minors, has given a written statement on their wishes.

   My view on this does not translate into other topics such as vaccines.

   Like

 2. Sent from my iPhone

  Begin forwarded message:

  From: cbassoni@aol.com
  Date: January 31, 2022 at 00:19:11 GMT-3
  To: Lars Matthiesen
  Subject: Re: Fwd: [Nyt indlæg] Corona har ændret mit syn på andre mennesker
  Reply-To: “cbassoni@aol.com”

  Hi there. I don’t disagree with anything she says. What I hear between the lines is a profound disillusionment with society that she has just discovered. Unfortunately, for me, I lost that illusion a long time ago. If it didn’t come with working in a hospital for 25 years, or in the securities and insurance business for 4 yrs, it definitely became clear in the legal business,
  where I learned first hand that people think and do only what is in their own best interest to do. Any notion that they would choose society ‘s best interest before themselves is a pipedream. This is the downside of believing in our precious freedoms taken to the extreme.

  However, having been to Dk several times, I can truly believe that the mindset is different there than here and it is possible to believe in the pipedream. Therefore, i understand her confusion and sympathize with her ” come to Jesus” moment
  C
  Sent from the all new AOL app for Android

  On Sun, Jan 30, 2022 at 6:28 PM, Lars Matthiesen
  wrote:

  Best regards,

  Lars Matthiesen

  HIGHLAND REFRIGERATION

  4250 24TH Avenue West

  Seattle, WA. 98199 USA

  Office Phone: 206.213.0040

  Cell Phone: 206.972.2644

  Fax: 206.213.0045

  E-mail: lars@highlandref.com

  http://www.highlandref.com

  Begin forwarded message:

  From: Lars Matthiesen
  Date: January 30, 2022 at 21:02:09 GMT-3
  To: am , Nadia
  Subject: Fwd: [Nyt indlæg] Corona har ændret mit syn på andre mennesker

  

  Sent from my iPhone

  Begin forwarded message:

  From: Danish-American Eyes on Society
  Date: January 30, 2022 at 19:49:47 GMT-3
  To: Lars Matthiesen
  Subject: [Nyt indlæg] Corona har ændret mit syn på andre mennesker
  Reply-To: Danish-American Eyes on Society

  
  desireeohrbeck posted: ” Jeg melder mig ud af kulturkrigen, for livet skal leves. Vaccinerede, ansvarlige borgere bør igen kunne møde verden. Læs hele bloggen her: Covid has changed my view of other people I resign from the culture war, because life must be lived. “

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: